Evocări din condei

“…acolo, la câţiva metri de inamic, îşi încleştase degetele pe armă, călcând uşor pe muşchiul răcoros, de deasupra căruia lumina se îndepărtase amar…”

  Pauză. Mână ei vibra de emoţie. Reveni.

 “..de deasupra căruia lumina se îndepărtase amar , vestind cu durere asfinţitul.”

 A urmat o ceaşcă de cafea băută în tăcere. Apoi s-a aventurat iar printre cuvinte.

“ Masina de scris mi-a devenit prietenă şi confidentă acum douăzeci de ani. Atâtea coli de hârtie am răsucit pe tamburul ei şi atâtea sentimente am <<bătut>> într-un ritm ce alterna adesea cu stări derutante şi pauze lungi.”

 Fiecare carte scrisă de Liana e o ţesătură de idei cu o accentuată rezonanţă clasică, în care totul se înlănţuie, se întrepătrunde  cu un firesc ce lasă să decurgă, în linişte, viaţa privită prin ochii scriitoarei.

 Pasiunea pentru scris te rupe de lume, te îmbătă cu aroma ei şi te înalţă cu o exaltare misterioasă şi surprinzătoare. Dar pentru a cunoaşte fiorul acestor înălţimi trebuie să pătrunzi subtilităţi, ce se cer a fi înţelese, fără a-ţi pierde echilibrul.

 Pe fiecare pagină a cărţii stă scrisă expresia nudă a convingerilor, sentimentelor şi senzaţiilor autorului, îmbrăţişând, prin asta, existenţa particulară a celui ce scrie. 

 Cu un gust literar bine educat, înzestrat cu o percepţie artistică de profunzime, scriitorii adevăraţi reuşesc să zugrăvească lumi originale, capabile să lase la libera intuiţie a cititorilor nuanţele subtile ale valorii lor. 

masina scris

Sub semnul democraţiei şi al progresului social, literatura română a fost abordată de noi scriitori ,ale căror pagini arareori sunt “luminate” de idealuri nobile , fie ele civice sau artistice.

 Capabile să provoace emoţii de natură estetică, puţine sunt, în ziua de azi, scrierile care au un larg ecou în sensibilitatea şi capacitatea de înţelegere a cititorului. 

 Acum, la apusul unui trecut literar de excepţie, câte scrieri contemporane se mai înscriu în sfera adevăratei arte a cuvâtului?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: